Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg Доц. д-р инж. Aнаки Спасов
Автор: anaki Категория: Политика
Прочетен: 51559 Постинги: 34 Коментари: 16
Постинги в блога от Май, 2016 г.
           ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС КЪМ чл. кор.проф. д-р

             

             ЙОРДАН ЙОРДАНОВ по случай неговата 75-            

         

                                                годишнина

 

        Преди няколко дни ми се обади проф. Й.Йорданов. Тъй и тъй, вика,каня те на 6.11. т.г. в 16 ч. в Института по антропология на рожден ден. Ставам на 75 години.

        И се замислих: Аджеба,той не е беден човек, това може да го направи и в Кемпински-Зографски, в Хилтън и т.н. Защо точно в Института по антропология? Мислих, мислих и накрая се сетих. Ами, нали там са костите на Самуил, на Калоян, на Раковски… Такава чест едва ли ще се падне на някой от нас – неговите приятели и почитатели.Затова ни кани той сега  всеки сам, самостоятелно да си донесе скелета,да постои няколко часа в обществото на великите българи. Благодарим за честта!

         Упълномощен съм да поднеса приветствие от името на неговите съкварталци. Той живее отдавна в нашия блок. Бяха хубави и щастливи времена! Често на гости му идваше проф. Николай Генчев. Двамата се пишеха изследователи. Изследваха влиянието на червеното вино върху белите кръвни телца на Хомосапиенса. Още беше жива майката на Йордан. Та тя викаше на Николай Генчев:

         - Абе, Кольо, абе, сине! Хубаво е да си пийвате, ама не може ли някак по-малко?

         А той:

         - Майче, кажи, бива ли човек да върви срещу природата?

         Тя:

         - А,туй, сине не бива!

         Той:

        - Ами какво да правя, като природата ми го иска…

        Пийваха си и им беше весело, ама на нас, съкооператорите съвсем не ни беше весело,защото малцина знаят, че Йордан свири на тромпет. И изглежда, че не е свирил лошо, щом като студент са го канели по сватби и кръщенета, по ресторанти и т.н. Хубаво, ама всяко нещо си има граници. Известно е, че и Айнщайн е свирел на цигулка, ама неговата свирня е била сравнително относителна, докато тази на Йордан беше съвсем конкретна. А те прекаляваха. Надуе Йордан тромпета, отвори прозорците и прави серенада на три-четири автомобила,паркирани пред блока. А Генчев, подпрял глава на ръчичката, замечтано слуша ли, слуша… И така по цяла нощ! Това вече не се траеше. Деца ревяха, жени помятаха. Събрахме се тогава актива, мислехме, мислихме и накрая решихме: „Мимо, ти си най-хубава, най-представителна, ти ще решиш проблема! Не бяха още женени и тя  за нищо на света нямаше да се захване с тази работа, обаче беше принудена, нямаше къде да ходи, защото тогава тя живееше в съседния апартамент, делеше ги само една панелна стена и тромпета тормозеше най-вече нея. Та тя реши, прехвърли се през стената и тромпетът млъкна. Мима извърши граждански подвиг, саможертва, за което ние съкварталците ще й бъдем вечно признателни.

        Говори се, че проф.Й.Йорданов бил антрополог. Това не е вярно. Не е никакъв антрополог. Такава наука няма. Зад всяка наука стои някакъв занаят. А зад антропологията какво стои? Нищо. Ако беше наука щеше да има техникум по антропология. А такъв няма.

        Проф. Й.Йорданов си е лекар, по-точно анатом. Учител му е бил  проф.Карауланов.

        Анатомията е наука за устройството на Хомосапиенса. На всичките човеци, взети заедно.    Средностатистически.Това му се видяло множко на Йордан и затова се захванал да изучава устройството на човеците всеки конкретно един по един. Първо на умрелите. Та това нещо се нарича антропология и то му е станало хоби. И така се увлякъл, че сега, както е рекъл поетът, като кажем антропология, ние българите разбираме проф. Йорданов, а като кажем проф. Йорданов – разбираме антропология.Ама тя се оказа сложно нещо. То, като намериш един череп трябва да можеш да кажеш: какъв е, що е, на кого е – на мъж ри е , на жена ли е, кога е живял, колко е живял, как е изглеждал, да му възстановиш мутрата, че и за капак да му сложиш коса и мустаци. Тук трябва да си всичко – и учен, и лекар, и историк, и художник, и скулптор. А от тия таланти на Йордан Господ му давал, давал, та се забравил-

        Освен всичко друго проф, Йорданов се оказа водач и организатор в една чисто стопанска дейност. От една работна маса в лабораторията на проф. Балан, през хиляди перипетии създаде Институт по антропология, който сега блести с научната си слава на бул. Цариградско шосе.То не бяха възстановки на черепи от всички епохи на наши и чужди хора, то не бяха международни изяви и симпозиуми, конгреси, публикации, книги, аспиранти и т.н. и т.н.

        За сведение на незнаещите проф. Йорданов е от с. Страхилово, Великотърновско. Какво да им речем на страхиловци. Има защо да се гордеят със своя земляк. Ако всяко селище в България вземе, та роди, възпита, отгледа и изучи по един Йордан Йорданов и ги разпределим из всички области – икономика, политика и т.н. сами ще си решим проблемите. Не ни трябва ни Европейски съюз , ни Зона!

         Чйстит празник, Йордане!

 

 

 

 

 

                                                 доц. д-р инж. Янаки Спасов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                     ДО  ОБЩИНА

                                                                    

                                                                     „ТРИАДИЦА” –гр. София

 

 

                                     

 

 

                                           М О Л Б А

 

       от Лариса Стоянова Василева, гр. София, ЖК „ Гоце Делчев”.

                         бл. 250, вх. В, ап. 34

 

 

 

                                                                                                                                                                              

      

 

 

                                                    Г-н Кмете,

 

 

              Получих Ваше писмо № 94-Л-75/12.09.2013, с което ме уведомявате за мои пропуснати задължения към „Топлофикация”- София в размер на 4970 лв. Тъй като аз съм пенсионерка със сравнително ниска пенсия, а дъщеря ми, с която живеем заедно, е от години с инвалидна пенсия нямаме абсолютно никаква реална възможност да изплатим горепосочената сума наведнъж.

        Моля за Вашето разпореждане този дълг да бъде погасен на  разсрочено плащане на поносими вноски с оглед нашия месечен доход.

 

                                                            С уважение:

 

 

 

 

                                    

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове: 1
                              ЗАЩО  МЪЛЧИ  БАН?

 

                От век и половина насам сме свидетели на изключително бурно развитие във всички области на науката и техниката. То е особено характерно за химията и физиката. Човешкото познание измина пътя от търсенето на философския камък, през откриването на радиоактивността и разцепването на атомното ядро до изпращането на хора в космоса.

              Досега обаче, образно казано, това развитие се извършва на парче, т.е. всеки клон от физиката, химията, космологията и т. н. върви по своя коловоз, без да държи сметка за съседните. В резултат се натрупаха стотици противоречия и необясними от стандартните теории факти и явления. Всички опити от втората половина на миналия век насам да се създаде единна теория на физиката се оказаха безуспешни.

           Такава теория понастоящем е налице. Предлага я българинът Рангел Иванов Колесин (1933 г.) в четири последователни книги:

„Тайната на сътворението”,1995г.; „За контрареволюция във физиката”,2003 г.; „Nuclear structure”, 2007 г. и „Мирозданието – в отговор на над 200 нерешени проблеми на физиката и космологията”, 2011 г.

         Теорията свързва в единно цяло всички, натрупани досега научни знания от строежа на електрона до строежа на Вселената. Теорията представлява нова фундаментална стъпка в теоретичната физика след Галилей и Нютон.

         Нека се спрем само на някои основни въпроси от т.нар. „Единна теория” на Колесин.

         Що е гравитация? Съгласно класическата теория на относителността на Айнщайн гравитацията се дължи на изкривяване на пространството. Образно казано,едно по-голямо тяло е поставено върху хоризонтално опъната мрежа. Под действие на тежестта на тялото и пропорционално на нея мрежата се огъва надолу и създава наклонена повърхност, по която се търкалят (разбирай привличат) по-малките тела. И какво излиза? Гравитацията се обяснява с… гравитация. Защото без гравитация мрежата няма да се изкриви, нали?

          Крайно време е да спрем с обожествяването на Айнщайн. По цял свят децата още в основното училище като с наркотик се зарибяват с иконата Айнщайн. В резултат на това сега всеки един, който дори не прави разлика между маса и материя, щом стане дума за Айнщайн по инерция казва: „…А, Айнщайн е велика работа!”      А истината е, че той въпреки някои интуитивни прозрения, в основата си предлага неверен модел на Вселената. Не случайно големият английски физик, откривателят на ядрото Ръдърфорд, на въпроса защо не признава теорията на относителността отговаря: „Защото имам достатъчно здрав разум.”

          Досега няма експериментално потвърждение нито на „Специалната”, нито на „Общата” теории на относителността. Има само погрешно тълкуване на тези експерименти. Пространството не може да се изкривява. То е такова, каквото ни го е завещал дядо Евклид – тримерно. Изкривяване има, но то е само в теорията на относителността. Защото ако се съгласим, че е възможно изкривяване на тримерното пространство, то това означава да приемем съществуването на четиримерно,а по-нататък и на n-мерно такова, където става изкривяването. А това вече не е физика, а математическа фикция.

          Единната теория на Колесин гласи: гравитацията се дължи на непрекъснатия поток на енергия (ефир) от космоса към небесните тела, където тя се превръща в маса и гравитационна енергия – основният източник на енергия в звездите. Кривината, като такава безспорно играе роля, но това не е кривината на пространството, а кривината на небесните тела. Ако небесните тела бяха плоски нямаше да има гравитация!

          Друг, основен проблем на космологията, който не беше изяснен досега е Големият взрив. И тук теорията на относителността е безпомощна. Ако в началото на разширяването на Вселената цялата маса на небесните тела беше съсредоточена в една точка, то гравитацията би била толкова голяма, че никакво сила не би била в състояние да ги разпръсне. И какви са били размерите на тая точка? Тука вече папагалите-физици не усещат, че науката им се превръща в религия. Единната теория на Колесин гласи: в началото на разширяването масата на материята е била много малка. Оттогава нататък масата на всички материални частици расте. Расте масата на електрона, на протона, на неутрона. На това нарастване се дължи радиоактивността, гравитацията и други явления. Расте масата на Земята. Тя се разширява и кората й се пука. Това е причината за земетресенията. Земята не изстива, а се загрява и след милиарди години ще се превърне в звезда и т.н. и т.н.

          В бр. 18 / юни, 2011 г. на сп. „Knowledge” излезе статия под заглавие „Отговор на 50 най-големи въпроса за Космоса” от Стюард Кларк, известен астрофизик и автор на „Big Questions – The Univers”. Заглавието е неточно. На половината от въпросите авторът не отговаря – той ги поставя, а на другата половина – дава погрешно тълкуване. Например, как се формират планетите? Според С. Кларк в началото планетите представляват прашинки, които, удряйки се една в друга се слепват. Тялото става все по-голямо и по-голямо… Стоп дотук! Такъв процес е невъзможен. Третият принцип на термодинамиката гласи: „Всички самоволни процеси в природата протичат в посока на увеличаване на ентропията, т. е.  в посока от по-голяма подреденост на системата – към по-голяма неподреденост”. Всеки ученик в гимназията знае, че твърдото тяло е по-подредено от газообразното. Планетите се образуват по друг начин – това са маси, откъснали се при въртеливото движение на Слънцето от него. Затова и техните орбити са в една плоскост.

От една страна С. Кларк приема Айнщайновата постановка, че гравитацията се дължи на изкривяване на пространството, а от друга – признава, че тя… „не е валидна за изключително силните гравитационни полета, като тези в черните дупки или тези, налични в мига на сътворяване на Вселената” и заключава: „Така, че някъде ни чака нова теория за гравитацията, просто трябва да я открием”. Какво Ви пречи, г-н Кларк, открийте я! България Ви я предлага. Единната теория на Колесин отговаря не само на тези 50 въпроса, но и на още 150!

          Понастоящем въз основа на стандартната теория за Големия взрив следва, че Вселената се разширява инерционно, т.е. с равномерна скорост и дори се търси забавяне на скоростта на разширение. Но се оказва, че вместо забавяне се получава… ускорение. Единната теория на Колесин гласи :От началото на разширението и досега Вселената се разширява с ускорение!

         Това твърдение бе изказано още през 1995 година. През 1998 г. то беше потвърдено експериментално – по червеното изместване на свръхнова трима американските учени – Сол Пърлмутър, Бийн Шмит и Адам Рийс установиха, че Вселената се разширява с ускорение. Някой, някъде преди Колесин да е твърдял подобно нещо? Американците получиха Нобелова награда. А какво получи България?

         От разширението на Вселената с ускорение следва, че и скоростта на светлината също не е константна величина. В началото на разширението тя е била от порядъка на няколко сантиметра в секунда, след което също е нараствала с ускорение.

Единната теория на физиката предлага нов модел на атома, при който са решени всички проблеми на неговата структура. Оттук нататък става безсмислено строителството на огромните усилватели за изучаване на елементарните частици. Досега за големия Колайдер в Швейцария са похарчени над 7 милиарда долара, без науката да е мръднала и сантиметър нагоре. Просто, защото той разбива, образно казано, дъската на трески, но… тя не е направена от трески. Малка България предлага да се прекратят по-нататъшните експериментални изследвания по строежа на атомното ядро, тъй като единната теория дава пълна и изчерпателна картина на подреждането и взаимодействието на елементарните частици в него.

            И това ако не е върхът на теоретичната физика, химия и космология аз не виждам какво друго би било!

Засега има експериментално потвърждение на единната теория на Колесин по отношение на ускореното разширение на Вселената. В бъдеще, обаче, експерименталните потвърждения ще се увеличават, защото това го изискват законите на развитие на науката. Теорията ще намира все по-голямо и по-голямо международно признание, докато се наложи като господстващо мирознание.

          Кой е призван да защити нашите, българските приоритети в науката, да ги изтъкне пред света, да ги популяризира? Никой не може да го стори по-добре от самите нас. И на първо място това е призвание и задължение на Българската академия на науките. Досега, обаче, БАН мълчи. Защо? Не се ли интересуват от новоиздаваната научна литература, не четат или не разбират? Или чакат признанието да дойде най-напред от англичани, немци, руснаци и пр. чужденци?

          Без да политизирам нещата, някой някъде спомена за съществуването на „феодални старци” в БАН. Думата е не „феодални”, а „синодални”. А синодалното е символ на закостенелост, на изостаналост, на догматизъм. Четете, господа от БАН, четете! Четенето е полезно. То дава знания.

Или може би искаме прекалено много от БАН?

          Загниването в нашата наука е стара работа. Нека започнем по-отдалече и да обясним нещата с думи прости, както го е казал народът: „заплакала е гората все за Индже войвода“. Иля Илф и Евгени Петров на едно място казват: „Хубаво е човек да обича съветската власт, но това не може да бъде професия“. В тоталитарно време в българската наука това бяха безбройните преподаватели по марксизъм. От тази дейност си изкарваха хляба цели институти като Икономическия институт Карл Маркс и половината от Университета. Във всяко висше учебно заведение имаше катедра „Марксизъм“, солидно оборудвана с „учени“. Редно беше на всичките тези хора след промяната, както в Германия, да им се отнемат доцентските и професорски титли. У нас те бяха оставени по местата си, за да ни заливат сега от медиите и преподавателските си катедри с информация колко е хубав капитализма и как най-добре да го построим. Във ВХТИ, например, имаше един професор по история на БКП. Казваше се Шарланов. След 1989 г. четях от същия професор възторжени статии за живота на царското семейство… От същата порода е и лицето Иван Костов, пръкнало се от катедрата по „Марксизъм“ на МЕИ.

         Не бива да се забравя, че в тоталитарно време флагманът на българската антинаука в областта на техниката безспорно беше „Методът за леене с противоналягане” на лицето Ангел Балевски. В науката такъв метод няма. За него,обаче, се създаваха институти, предприятия, харчеха се милиони. У нас се произвеждаха машини за леене с противоналягане и се подаряваха пари на чужди фирми, за да ги купуват. Тогавашните медии (радио, телевизия, преса) заедно със сериозни научни публикации съобщаваха, че от метода на Балевски се интересуват едва ли не и …извънземните цивилизации. Правеха се научни изследвания, защитаваха се кандидатски и докторски дисертации и щедро се раздаваха научни звания за приноси към разработвания „метод”. Балевски обяви нищо незнаещият химичен елемент азот в панацея при легирането на стоманата. И се започна едно азотиране… И пак на вятъра – пари, пари… Всуе. Стоманата не се поддаде нито на леене с противоналягане, нито на азотиране. Има непреодолими закони във физиката. Отдавна е известно, че нито налягане, нито противоналягане може да измени процеса на кристализацията на стоманата.

          Някой да е чул нещо за леенето с противоналягане след 10.11.1989 година? Сега някой да си спомня за гениалния вицаджия и ловджия от дружинката на бай Тошо и за неговите „методи”?

         Балевски обаче си отиде с почести и слава. А Българската академия на науките за срам на нашата научна общественост и досега не е оценила големите „научни постижения” на тази Папеса Йоана, която години наред ни представяше пред света в ролята си на неин председател. Напротив, Балевски продължава да е на почит в БАН. Неговите „идеи“ и „методи“ се превърнаха в раково образование в нашата наука, от което и до сега не можем да се отървем. В София даже има улица на негово име!? Някой от академиците да се е сетил да протестира срещу това кощунство? Напротив, в БАН и досега продължава да съществува Балевският институт по металознание. С каква ли фундаментална наука се занимава? Да поясним. Цитирам :…“ От 1969 г. работи в Института по металознание при БАН. Бил е заместник-директор четири мандата. Директор на Института е от края на 2007 г. Избран е за председател на БАН с четири годишен мандат на 3 декември 2012г“

И кой мислите е това? Ами, сетете се! Това е самият сегашен председател на Бан Стефан Воденичаров. Откъдето и да го погледнеш – все Балевски! И какво да искаме от него? Та той не знае от коя валенция е желязото! Той не може да разбере 200 –те нерешени въпроси на физиката и космологията, които коментира Колесин, камо ли да разбере отговорите. Други са неговите грижи сега. Да хрантути в БАН  никому ненужни „научни“ институти. Изкушава ме споменаването на един такъв. Сега, когато спътниковото разузнаване – физическо, химическо, военно, политическо и пр. ни казва какво става на всеки квадратен метър на майката земя (че и до 100 м. под повърхността) нашето национално радио по няколко пъти на ден ни информира въз основа на фундаменталните „научни“ изследвания на Националния институт по метеорология и …“към БАН откъде духа днес вятърът в България. Да бяха махнали поне „национално“, та да не се срамуваме.

            Нека оставим лицето Ст. Воденичаров и компания в БАН. Теса природна даденост, тип Балевски, която не подлежи на промяна. Нейната „научна“ дейност отдавна се нуждае не от рецензент, а от прокурор. Но в Бан не е угаснала искрата на преклонението пред науката. Там има знаещи и можещи физици, химици, математици и пр. Те защо мълчат? 

          В заключение, нека ми бъде позволено от името на Инициативен комитет от физици, химици и металурзи да предложа България да издигне кандидатурата на „Единната теория” на Рангел Иванов Колесин за присъждане на Нобелова награда за принос в развитието на теоретичната физика, химия и космология.

 

 

                                             Доцент д-р инж. Янаки Спасов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Изкуство
Прочетен: 5066 Коментари: 0 Гласове: 3
14.05.2016 11:14 - На протест
                                                       

 

                                                    НА ПРОТЕСТ!

 

                                                             Какви е деца раждала, ражда и сега българска майка юнашка

 

 

 

 

 Някои казват, че българите безропотно понасяли тежкото си икономическо , политическо , културно и пр. положение. Значи, тия хора не гледат телевизия.

      Внимание! На сцената е Юлиан Вучкооов!

      Вулкан! Феерия! Възстание!

      Блестящ ум Каква ерудиция!

      Чувал съм от други кментатори- приказки чат-пат от рода  „не зная, не разбирам, не съм сигурен”  и т.н.Тук няма такова нещо. По всички въпроси- политика, театър, литература, икономика- сигурност, точност, знание, компетентност. И най-важното- раздават се веднага на момента точни и безпристрастни ( Пардон! Обратното- страстни, много страстни!) оценки. Всичко живо от заообикалящата ни среда- артисти, писатели, кинодейци, певци и певици, икономисти и политици от Дунав до Бяло Море и от Черно Море до Охрид си получи заслуженото.

      Особено на темата политика и икономика. Както Георги Димитров преди 83 на Лайпцигския процес пред очите на цял свят разобличи фашизма и предрече Втората световна война, така и сега нашият Юлиан прикова Европейският Съюз на позорния стълб, обвинявайки го за това, че досега не ни е намерил богати, щедри, безкористни с руси коси и сини очи бизнесмени и не ги е насочил да инвестират в България ( както това направи с Чехия, Унгария, Словения, Полша и т.н. ) и да оправи положението й, а само й геда сеира.

      Върху главата на турците също се посипа полагаемият им се огън и жупел.

      Не бяха подминати и гърците. Бичувано беше, но вече под формата на лирическо отклонение, тяхното безделие и мързел.

      Осъди капитала и предрече неизбежната му гибел.

      Призова за икономическа справедливост.Защити бедните. За малко не поиска равенство и любов между хората.

      Втори Маркс! Предложи нов икономически модел на света ( засега още в контури ).

      Няколко пъти прекъсваха преадаването уж за реклами. Всъщност за да затегнат въжетата и да го облеят със студена вода за да не се отвърже за да потроши студиото.

      Колко народи могат да се похвалят с такъв протестиращ?

      Не, Юлиан е национална ценност. Но, недооценяван. Предлагам за държавна сметка да му се осигури денонощна охрана. Не само срещу чуждо посегателство. Той трябва да се пази от самия себе си. Този човек е в състояние в израз на горещ патриотизъм и протест срещу човешките неправди да се полее с бензин и да се самозапали- публично пред Народното Събрание. И тогава какво ще правим ние без него? С какви очи ще погледнем света?. Затова хора, бдете!

    Накрая ни чете трогателни стихове. Плакъл съм като дете....

    Народът веч му пее песента- „Що не съм и аз протестиращ, ама протестиращ като Юлиан”

    Дерзай Юлиане , в теб ни е надеждата!

 

                                                                                                       Доц.д-р инж. Янаки Спасов

 

 

 

 

 

 

             

Категория: Изкуство
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 08.01.2017 00:00
                                ИМАЛО ЛИ Е ФАШИЗЪМ В бЪЛГАРИЯ

 

                                      

 

 

 

      Има един въпрос, на който нашата историография дължи ясен и категоричен отговор- имало ли е в България фашизъм и антифашисти преди 9 ІХ 1944 година или не е имало. Първо пред паметта на загиналите, второ в името на науката и трето и най-важното- пред съвестта на децата ни.

      Преди извесно време слушах по телевизията гъгнещите брътвежи на проф. Георги Марков, който ни обясняваше големите заслуги на цар.Борис ІІІ към българския народ- не бил фашист а бил голям патриот и държавник. И не само той е на това мнение. Редица сегашни наши  „политически сили” Казват: „ У нас не е имало фашизъм и не е имало антифашисти. Имало е морално пропаднали типове, терористи”

      Сериозната историческа наука обече казва друго. Професор Нисим Аладжемов , политолог и дългогодишен преподавател във ВХТИ-София, привежда поне девет характеристики на обществото от това време: едноличен режим на цар БорисІІІ; колониален характер на страната ни към Германия; ликвидирането на свободата на словото и печата; цензура; закон за защита на държавата от 1939 г.; закон за защита на нацията от 1940 г.; антисеметска политика в действие и т.н. Все неща, които говорят за наличие на първокласен фашизъм в България.

      А ето как аз, тогава 8-10 годишно момче съм видял събитията в гр.Перник за времето от 1941 до 1944 година. Тогава нямаше телевизия, телефони, мобифони, джиесеми. Радиото беше запечатено с червен восък на станция София. Източник на информация- безжичният телефон, който работеше безупречно на улицата, по кафенетата, кръчмите и занаятчийските дюкяни . Това на пречеше на нас децата да бъдем така добре ориентирани политически, както днешните деца са ориентирани в компютърната техника.

      България влезе в съюз с фашистка Германия. Магазините се изпразниха. Всичко- обекло, храна, гориво заминаваше за Германиия. На нас  се раздаваше в минимални количества срещу купони. Получавахме по 300 грама хляб на ден ( някакво брашно смесено с картофи) и аз го изяждах по пътя от фурната до вкъщи. Баща ми почти през цялото време беше запас в казармата.

      Пролетта на 1941 година.Пред погледа на насъбралите се от двете страни на шосето гладни и опърпани деца се точат безкрайните колони на немските воиски. Те нападнаха Югославия и Гърция от изток а не от запад. От България. След тях вървеше нашата армия.

      Перник беше 21 хиляден работнически град.Народът се отнасяше без активна съпротива, но с недоверие към политиката на правителството. Общо взето същите чувства, както и сега. Тогава ни тласкаха към съюз с Германия в името на „връщането на изконните български земи” а сега ни убждават, че ликвидирането на промишлеността , присъединяването ни към НАТО и допускането на българска земя на американски военни бази е за наше добро.

      Повратна точка в настроението на хората, големият водел беше 22.06.1941 г., когато Германия нападна СССР. Защото нападнат беше не социализмът и комунизмът. Нападната беше Русия- нашата освободителка. На източния фронт умираха руски хора- деца, жени, старци. Избиваха ги германски войници, които ядяха български хляб. И нашите хора се стреснаха- досега добре, ами от сега- накъде? И всички перничани в душите си станаха антифашисти

      Особено показателно в това отношение беше поведението на белогвардейците. В града живееха и работеха много руски бежанци, дошли след гражданската война в Русия. Всички те като един заявяваха навсякъде открито и без страх от каквито и да е репресии:

      -Хитлер е глупак. Той Русия не може да победи. Тя е необятна. Той няма хора да я окупира. Той не може да сложи дори по един полицай във всяко наше руско село.

      Чичовците ни ги закачаха:

-          Айде бе, нали мразите Сталин. Запишете се сега доброволци в германската армия и идете да воювате срещу него.

-          Вие в нашите отношения със Сталин не се бъркайте. Това си е наша вътрешна работа. Но германците в Русия работа нямат!

И нито един не отиде да воюва срещу родината си.

 

      Разбира се, и в Перник имаше проправителствената организация „Бранник”, която раздаваше на членовете си униформи, шейнички, ножове и др. съблазни за младежките очи в бедните военни години, но членовете й бяха един файтон хора, главно от средите на кръчмари, спекуланти и тук-там някой отявлен фашизиран елемент, какъвто беше например Цанко Живков. Този „писател” три пъти през живота си сменя вероюто си. Първо фашист, после комунист и накрая ревностен антикомунист.

      Ние децата, завистливо поглеждахме към шейничките и футболните топки на бранниците. Разбира се и дума не сме обелвали на тази тема- намръщените лица на бащите ни даваха ясно да се разбере, че „тая няма да я бъде!”

      В училищата най-добрите ученици бяха антифашисти-ремсисти, земеделци, звенари, анархисти.

      Партизаните и нелегалните не бяха терористи а антифашисти и идеалисти.

      Та, могат ли споменатото по-горе професорче и въпросни политически сили да дадат ясен, недвусмислен и точен отговор на въпроси от следния род:

  1. Какво търсеше българската армия през Втората световна война в Кавала, Солун и на остров Тасос? Кога този остров е бил български и кога там са живели българи?
  2. Чия работа вършеше българската армия, избивайки югославските и гръцките партизани?
  3. България беше във война с САЩ. На чия страна?
  4. Да не би , случайно,ръководителят и организаторът на тази дейност, главнокомандващият българската армия цар БорисІІІ да е антифашист?Защо най-големият парк  и най-големият булевард в столицата носят неговото име?.

И т.н. и т.н.

Разкажете  ни с думи прости за да обясним на деца и внуци какво да любят и какво да мразят.

Тези дни стотици хиляди хора по света направиха шествие- „Безсмъртният полк”

Имат ли място там българи? Имат. Но, засега, мястото им е в Епопея на забравените от Иван Вазов. Срамувам се за тези хора, които са  забравили кръвта на майки, бащи, деди, чичовци, загинали като партизани, нелегални и войни  по фронтовете на Втората световна война в борбата срещу фашизма. Ние българите дадохме на света Никола Вапцаров, най-големият антифашистки поет, чиито граждански подвиг може да се сравни само с този на Христо Ботев.

      Моят баща също се сражава като пехотинец   на Страцин, Стражин и Крива Паланка. Върна се от там с полка си жив и здрав, пеша, прескочи Струма и за един ден си дойде в къщи. От двете страни на шинела му имаше дупки от куршуми ( когато войникът тръгва в атака полите на шинела му се разтварят като ветрило, през което за щастие бяха минали куршумите). В къщи имаше радост и веселба. В съседите- плач, жалост и черни забрадки.

      Оценено ли беше от страните победителки участието на българите в борбата срещу фашизма? Да! И то както на никоя друга нация. За сведение на незнаещите- на Червеният площад в Москва в парада на победата през 1945 година долу на паважа пред мавзолея на Ленин маршируваше един български генерал.

 Единственият чужденец! Това беше генерал Владимир Стойчев, командир на Първа българска армия, успешно сражавала се в редовете на Червената армия и осигурила съществуване на България като държава.

      Тук неволно ми идва на ум една аналогия- Владимир Стойчев и...Бойко.Владимир Стойчев е прославен български генерал. Другото...Едно от званията, които  другото носи също е генерал. Някои се опитват това другото да го анализират, характеризират, оценяват, критикуват и пр. Според мен такава една дейност е принизяване на тия, които я вършат.

     Българино, поради що се срамиш да се наречеш антифашист?

     Нашият българският безсмъртен полк се строява на втори юни. Тогава, като засвирят сирените и ние сведем глави в едноминутно мълчание, под знамето на гениалният български поет и войвода се нареждат духовете на хайдутите , на  четниците, на опълченците, на хилядите знайни и незнайни доброволци, загинали за свободата на България. На това знаме пише: „Но стига ми тая награда да каже нявга народът умря сиромахът, умря за правда,  за правда и за свобода”. Защото едно е да ти кажат- воювай или ще ти отрежем главата. А съвсем друго е сам да грабнеш оръжието и да се вдигнеш на борба.Ето, там е мястото и  на нашите, българските антифашисти.

     Това е, което трябва да знаят и да помнят нашите деца и внуци.

 

 

 

 

 

                                                                    Доц.д-р инж. Янаки Спасов

Категория: История
Прочетен: 1244 Коментари: 2 Гласове: -2
Търсене

За този блог
Автор: anaki
Категория: Политика
Прочетен: 51559
Постинги: 34
Коментари: 16
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Май, 2016  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031